Založ si blog

Zlodeja kradnúť neodnaučíš

Napísať prvý blog mi trvalo dlho, predsa len, odhaliť sa na internete je dôležité rozhodnutie. Reakcie mojich známych, rodiny i kolegov ma ale povzbudili.

Môj kamarát bol veľkým nadšencom strany SAS. Keď vznikli, všetkým o nich rozprával, dokonca sa sám iniciatívne prihlásil do volebnej komisie vo svojom okrsku. Keď sa SAS dostala do parlamentu, oslavoval to dva dni. Jeho život to výrazne obohatilo (nie tá oslava, ale strana sama), v SAS videl nádej na zmenu, na oživenie pravice. Kvôli nim si dokonca vytvoril konto na facebooku, aby sa k SAS-károm mohol dostať bližšie. Iste, všetci sme si o tom mysleli svoje, schladzovali ho, že „veď uvidíme“, takých „nových strán“ už bolo. Akosi sme sa aj báli dúfať, že by to mohla byť pravda a že by sa našiel niekto, kto by dostal Fica na kolená. A ďaleko od pravdy sme neboli.

Kamarátovo nadšenie trocha opadlo, keď z predvolebného programu SAS ostali po voľbách len márne sľuby. Ale celkom ho zlomila kauza Hayekovci. Aliancia Fair Play celú kauzu zosumarizovala v blogu. Stručne:
Spoločnosť Hayek Consulting, s. r. o., ktorej podiely vlastnili aj štátni tajomníci Martin Chren (SAS) a Ivan Švejna (Most – Híd), robila v rokoch 2007 až 2010 pre MF a NARMSP. Dodávali im hlavne školenia a analýzy. Niečo okopírovali, niečo odovzdali viackrát a zarobili si slušné milióny korún. Chren ani Švejna v tom čase ešte v politike nepôsobili a keď táto kauza vyšla najavo, najprv sa, už ako štátni tajomníci, zdráhali, potom Švejna odstúpil a nakoniec nevydržal tlak na odstúpenie ani Chren. Inak sa nič neudialo, kauza pekne „po slovensky“ vyhnila.

V momente, keď Sulík napísal blog, v ktorom napísal, že „Nielenže Martin Chren sa ničoho neetického nedopustil, práve naopak, konal presne tak, ako si predstavujem, že by člen strany SaS konať mal, a preto sme v SaS dospeli k záveru, že nebudeme súhlasiť s jeho odstúpením.“ , kolega prestal o SAS rozprávať. Preňho skončili, sklamali ho na plnej čiare.

Prešli mesiace a na naše prekvapenie nedávno pri víne vytiahol Chrena. Vďaka facebooku zachytil informáciu, že práve bývalý štátny tajomník za SAS píše program strany, do ktorej prestúpil – NOVA. Aj títo mu boli chvíľu sympatickí, ale po predchádzajúcej zlej skúsenosti bol už podozrievavý, na pekné gestá ani reči nechcel naletieť. Po zistení, že program pre stranu aj pre kandidáta na župana BSK píše Chren, len skonštatoval, že zlodej ostane vždy zlodejom. A NOVU on veru voliť nebude.

Trest za vlastný názor

02.12.2013

Marián Greksa už nie je členom strany NOVA. Odišiel na protest, pretože sa mu nepáčilo, ako zo strany vyhodili Mira Segeta za blog, ktorý napísal. V maili Danielovi Lipšicovi vysvetľuje Greksa dôvody svojho odchodu: „Nechcem byť ďalej členom strany, ktorá pri prvej chybe vyhadzuje svojho člena. Nesúhlasím s jeho vylúčením, nech sa to nazýva hocijako. Aj ja si myslím, [...]

Lipšicove sms-ky

29.11.2013

Koľko sms-iek si pošlete s priateľom/milencom mesačne? Resp. koľko si ich napíšete s kamarátom? Daniel Lipšic si ich vymenil so svojou priateľkou 6577 za päť a pol mesiaca. To je skoro 1200 mesačne. Obsah radšej nebudem rozoberať, v každom prípade – o politickej situácii sa nebavili. Boli to správy medzi dvoma ľuďmi, mužom a ženou, ktorí k sebe majú veľmi [...]

Volím Moniku, lebo je žena

19.11.2013

Som typ človeka, ktorý sa voľbám nevyhýba a vždy sa snaží ísť voliť. Keď pre nič iné tak preto, aby ma po voľbách neškrelo svedomie, že som nevyjadrila svoj názor. V posledných týždňoch som preto sledovala vyjadrenia kandidátov na župana v Bratislavskom kraji a zvažovala, ktorého si vyberiem. Chcela som si vybrať človeka, nie stranu, ktorá je za ním. Vyberala [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 22471x
Priemerná čítanosť článkov: 2809x

Autor blogu

Kategórie